Author Topic: Forgot to add mold powders to Brie  (Read 454 times)

Offline WovenMeadows

  • Mature Cheese
  • ****
  • Location: Saranac, NY
  • Posts: 209
  • Cheeses: 6
  • Default personal text
Forgot to add mold powders to Brie
« on: March 12, 2013, 01:30:28 PM »
Made a brie about a week ago, but forgot to inoculate it with the penicillin and geo powders. Figured I'd just have to try spraying them with the rehydrated spores instead. After draining/drying a couple days, I put the cheese into my cave fridge in my usual bloomy ripening spot. But then things got really busy, and a few days have now passed without me spraying. The wheel is now quite tacky, with some light beige round spots appearing, which I understand is some yeast growth.

Wondering if I should go ahead and prepare a penicillin spray, or try and take the cheese in a more washed-rind, munster type direction, or leave the cheese as is and see if any penicillin starts growing simply from the environment?

Offline linuxboy

  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Ukiah, CA
  • Posts: 3,986
  • Cheeses: 205
  • www.wacheese.com
    • Washington Cheese Guild
Re: Forgot to add mold powders to Brie
« Reply #1 on: March 12, 2013, 03:58:43 PM »
Spray again, wait a few hours, then tack off the wetness with a cloth or put under a fan if you want a bloomy. Moist/wet is not good. Need high ambient humidity without moisture on the cheese.
Taking an extended leave (until 2015) from the forums to build out my farm and dairy. Please e-mail or PM if you need anything.