Author Topic: Merhaba Artizan Peynirciler  (Read 42897 times)

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #45 on: September 13, 2011, 02:04:36 PM »
Kolay gelsin Marina, güzel bir hobi olduğu kesin.  ;D

marque

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #46 on: April 03, 2012, 07:31:09 AM »
Merhaba, blog yazınızda tarifini verdiğiniz beyaz peyniri yapmaya 2,5 lt inek sütüyle başladım. İlk peynirim olucak inşallah.. Belirttiğiniz gibi benmari ile 30 dereceye ısıttım ve bir tatlıkaşığı yoğurt ekledim. Fırını 33 dereye ayarlayıp tencereyi içine attım, yarım saat bekledikten sonra yarım çay kaşığı kadar maya ekledim ve tencerenin kapağını kapatıp 90 dakika fırında tuttum. Bu sürenin sonunda tarif ettiğiniz gibi telemeyi 1cm lik küplere kestim ve süzdüm. Şu anda süzülüyor, pastörize olmadığı için salamuraya yatırıp bekleyeceğiz bakalım..

ibrahim

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #47 on: July 17, 2012, 09:31:09 AM »
Selamlar, Müstakbel bir keçi yetiştiricisi olarak bu forumda -tabii ki hala işlerliğini sürdürüyorsa. zira epeyi eski yazışmalar gözüme çarptı- bulunma ve ev yapımı geleneksel peynir üretiminde fikir alışverişinde olmayı arzu ediyorum. Herkese merhabalar.

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #48 on: July 30, 2012, 09:19:38 PM »
Merhaba ibrahim Bey,

Yazınıza geç yazıyorum kusura bakmayın. Türkçe bölümü çok yoğun değil ama gene de deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz.

Kolay Gelsin.

Mavi Su

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #49 on: March 17, 2013, 03:43:26 PM »
Merhaba Peynirciler ;) Merhaba Gürkan Bey;
İnternette peynir cenderesi ararken bu sayfayı buldum ve hemen üye oldum. Bu gün sizin kitabınızdan (Peynirle ilgili her yerde siz varsınız sanırım)  Gouda yapmaya çalıştım. Kitapta yazılanları elimden geldiğince uyguladım.
Tadı hafif tatlımsı ve belli belirsiz bir hardal aroması var. Kısaca sonuçtan umutluyum. Gelgelelim, baskı konusunda zorluklar yaşıyorum.15 KG.a kadar kavonozlar, taşlar vs. halledebiliyorum. Ne var ki, Gouda'da 40-50 KG. Baskılardan söz ediliyor. Ben de çareyi peynirimi mutfak masasının bir ayağının altına koymakta buldum. Öbür ayağın altına da kitaplar yerleştirdim.  ;) :( :-\ :-[ :'(
Bu konuda ne yapabilirim acaba? Bir önerisi olan var mı?
Herkese Selam...

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #50 on: March 19, 2013, 02:15:33 AM »
Mavi Su hoşgeldiniz.

Cendere için en klasik yöntemlerden birini denemişsiniz  ;D .

Forumun sahibi John'da bir merdiven kullanıyordu.

İnternette bazı planlar mevcut. Dutch Cheese Press Plan diye aratırsanız, evde yapması kolay bir plan bulabilirsiniz. Kolay Gelsin.

canakkaleli

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #51 on: December 03, 2013, 10:21:56 PM »
merhaba Gürkan bey.

 Değerli tecrübelerinizi burda paylaştığınız için çok teşekkürler .Birkaç sorum olacak;
* süt ile starter kültür nasıl yapılıyor.
* elinizde tutmuş olduğunuz sert peyniri yaparken tuz kullanımı nasıl olacak.
* peynir yaparken PH metrenin kullanımı nasıl olacak.
Herkezin imreneceği   :P bir tatta bir keçi peyniri yapmak için hangi kültürü kullanmalıyım , tarifinide paylaşırsanız benim gibi meraklı arkadaşlara faydası olacaktır.   Saygılar.

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #52 on: December 04, 2013, 02:39:32 AM »
Sayın Çanakkaleli

Bloguma hiç baktınız mı? http://artizanpeynirci.blogspot.com adresinde biraz gezinin. Kısmen sorduğunuz her sorunun cevabı orada var.
Süt ile starter kültür yapmak için tipinde karar vermeniz gerekiyor. Mezofilik yada termofilik kültürlerden yapacağınız peynir türlerine bağlı olarak birini seçmeniz gerek.
Sert peynirler tarife göre rendelenip tuzlanır, kuru olarak dıştan tuzlanır yada salamurada bekletilir ve kurutulur.
pH metre asiditeyi ölçer, peynirin tarifine göre çeşitli aşamalarda ölçülür ve belli bir orantıda artması istenir.
Keçi sütü ile tarif için önce hangi tür peyniri yapacaksınız karar verin. Sonra her hangi bir tarifi keçi sütüne uyarlamak kolay.

kolay gelsin.

canakkaleli

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #53 on: December 04, 2013, 05:42:12 PM »
 Gürkan bey teşekkür ederim sitenizin takipçisi olacağım.Sitenizde süt ile Mezofilik ve termofilik kültür yapımı diye bir konu işleseniz kültür bulmak için çabalayanlar için güzel bir kaynak olacağı kanısındayım.

 Keçi peynirine gelince burdaki http://www.organicgoatcheese.co.nz/html/plain.htm gibi altın madalyalı olmasa bile sade kaliteli bir peynir yapabilmek hayalim.  :)

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #54 on: December 04, 2013, 08:30:28 PM »
Sayin Çanakkaleli,

Blogların bir dezavantıjı yazılan yazıları bir daha okuyucuların bulamaması sanırım. Eski bir tarihde yazılmışsa bir daha kimsenin karşısına çıkmıyor. Blogun tepesindeki tag bulutunu bu yüzden koymuştum. Termofilik ve mezofilik konularına tıklarsanız tarfileri göreceksiniz. Aşağıda linklerini de veriyorum.

http://artizanpeynirci.blogspot.com/2011/09/mezofilik-kultur-yapm.html
http://artizanpeynirci.blogspot.com/2011/09/termofilik-kultur-yapm.html

Kolay gelsin.

Col68

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #55 on: June 27, 2017, 01:11:17 PM »
Selamlar kardeşler hayırlı bayramlar kimse varmı ?

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #56 on: December 04, 2017, 10:09:01 PM »
Selam Col68.

Epey oldu foruma girmiyordum, işler güçler çok fazlaydı. Başka hobilere girdim bu arada ama peynir yapımı ara ara devam ediyor.

Sen neler yapıyorsun?

Col68

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #57 on: February 16, 2018, 07:00:46 PM »
Selam Col68.

Epey oldu foruma girmiyordum, işler güçler çok fazlaydı. Başka hobilere girdim bu arada ama peynir yapımı ara ara devam ediyor.

Sen neler yapıyorsun?
Selam Col68.

Epey oldu foruma girmiyordum, işler güçler çok fazlaydı. Başka hobilere girdim bu arada ama peynir yapımı ara ara devam ediyor.

Sen neler yapıyorsun?

Vay Aleykum selam Gürkan Abiiiim :) çok güzel bir sürpriz oldu seni burda okumak. Sağolasın var olasın.
Benim de işler güçler aile'den dolayı fazla giremedim Cheeseforum'a, zaman su gibi akıp gidiyor.

Bu ara bende fazla peynir yapamadım dolap bomboş abi :) kafayı mikrokontroller'lere taktım Arduino, Stm32 Attiny85.., yok şu aletin beynini oku bilmem ne :) yav sen kim elektronik kim :) şimdi bide Linux çıktı :) peynirleri de bu arada bitirdik :) ilk hedef bir thermostat yapmaktı, şimdi PH metre, güvenlik kamerası gibi projelerim var, ama peynir yok kaldık dımdızlak :)

Ama bende bu elektronik dünyasına "bir dakka dur" deyip dolabı doldurmak istiyorum (inşaallah), abi peynir dolabım hazır, ama bir dolap daha var küçük onunla da sucuk yapayım dedim, tarif senin paylaşımındaki, tek sorunum "sfx" isimli bakteriyi kolayca bulamıyorum illaki internetten getirtmek lazım :) 

Aman işte Gürkan abim fanî dünyada uğraşıyorum ama hep ikinci veya üçüncü planda :) önce ibadet, sonra aile sonra da Elektronik, peynir... şimdide sucuk yapalım :)

Abi sen pastırma felan da yapmışsın maşallah'ın var, bırak onu bunu, şunu bunu sen bu işin kitabını yazmış adam gibi adamsın, bizde senin gibi tecrübeli abilerimizin paylaşımları sayesinde minik de olsa birşeyler öğreniyoruz.

Helal olsun, Rabbim zihnini açık eylesin, bizim milletimiz adam gibi adamdır, sen hem vatanımızı temsil ediyorsun hemde doğamıza, suya, toprağa önem veriyorsun, Allah senden razı olsun, ne mutlu senin gibi vatansever abilerimize.

Sana Fransa'dan kucak dolusu sevgiler, selamlar yolluyorum, Bahtın açık, ömrün hayırlı ve uzun olsun.
Diri olalım, iri olalım hep birlikte kardeş olalım, saygı ve sevgiler Gürkan abime.


Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 703
  • Cheeses: 36
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #58 on: February 22, 2018, 10:14:52 PM »
Hahaha ben de almıştım bir arduino ve bir kaç sensör peynir dolabı yapıcam diye. Sonra baktım hazırları internette yarı fiyatından az.

Bu aralar peynir yapımına yeniden başlıyoruz. Süt aldığım yerin inekleri epeydir kuruydu. Başka bir çiftlik buldum, süt vermeye razı ettim (malüm satışı yasak Avustralya'da). Şimdi onları bekliyorum.

Col68 o dolap boş kalmasın, üzülür sonra.

Sağlıcakla

Col68

  • Guest
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #59 on: June 09, 2018, 06:00:16 PM »
Hahaha ben de almıştım bir arduino ve bir kaç sensör peynir dolabı yapıcam diye. Sonra baktım hazırları internette yarı fiyatından az.

Bu aralar peynir yapımına yeniden başlıyoruz. Süt aldığım yerin inekleri epeydir kuruydu. Başka bir çiftlik buldum, süt vermeye razı ettim (malüm satışı yasak Avustralya'da). Şimdi onları bekliyorum.

Col68 o dolap boş kalmasın, üzülür sonra.

Sağlıcakla

Gürkan abi Selamlar, hakkını helal et, bir arkadaşa tavsiye ettim forumu, o arada siteye girip cevabını gördüm, beni affet bu gecikme için.

Evet abicim aynen, MH1210 (stc1000 tarzı) ve MH1310 (nem için) onları kullanıyorum, arduinolar'la başka projeler yapıyorum, aslında STm32'leri keşfettim, fiyatı Arduino'ya göre 2 kat ucuz, gücü 4 kat fazla :) gelde birşey anla :)

Avusturya'da çiğ süt satımının yasak olduğunu okumuştum bu forumda, Fransa'da yasak değil, ama rağbet yok, bizim burdaki insanlar rahata çok düşkün, herşey hazır olacak :) bizim sütçüde epeydir görmedi beni, görse sevinir, biz gidiyoruz 30 litre 50 litre süt alıyoruz, adamlar seviniyor, emek var sonuçta. Bizim sütçü sarmadan böreğe, kadayıf tatlısından baklavaya, hepsini biliyor, sevindiriyoruz elimizden geldiğince, oda hemen gider (istemesemde) patates, soğan ... Allah ne verdiyse paylaşır :)

Dolap halen boş abi, inşaallah vatana git/gel yaptıktan sonra tekrar "Vira Bismillah" deriz, bir tarafta fabrika, diğer tarafta hobi peynirler, çocuklar da bende özledik, hele ki senin o müthiş tarif ve püf noktaları okumayı özledim :).

Şimdiden, Ramazan bayramınız mübarek olsun,
Rabbimiz yar ve yardımcımız olsun.
Saygılar.