Author Topic: Merhaba Artizan Peynirciler  (Read 10324 times)

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 644
  • Cheeses: 26
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #45 on: September 13, 2011, 09:04:36 AM »
Kolay gelsin Marina, güzel bir hobi olduğu kesin.  ;D


Guests, join the CheeseForum.org community to remove this ad.


Offline marque

  • New Cheese
  • *
  • Location: İzmir
  • Posts: 1
  • Cheeses: 0
  • Default personal text
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #46 on: April 03, 2012, 02:31:09 AM »
Merhaba, blog yazınızda tarifini verdiğiniz beyaz peyniri yapmaya 2,5 lt inek sütüyle başladım. İlk peynirim olucak inşallah.. Belirttiğiniz gibi benmari ile 30 dereceye ısıttım ve bir tatlıkaşığı yoğurt ekledim. Fırını 33 dereye ayarlayıp tencereyi içine attım, yarım saat bekledikten sonra yarım çay kaşığı kadar maya ekledim ve tencerenin kapağını kapatıp 90 dakika fırında tuttum. Bu sürenin sonunda tarif ettiğiniz gibi telemeyi 1cm lik küplere kestim ve süzdüm. Şu anda süzülüyor, pastörize olmadığı için salamuraya yatırıp bekleyeceğiz bakalım..

Offline ibrahim

  • New Cheese
  • *
  • Location: Çanakkale/Bayramiç
  • Posts: 1
  • Cheeses: 0
  • Default personal text
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #47 on: July 17, 2012, 04:31:09 AM »
Selamlar, Müstakbel bir keçi yetiştiricisi olarak bu forumda -tabii ki hala işlerliğini sürdürüyorsa. zira epeyi eski yazışmalar gözüme çarptı- bulunma ve ev yapımı geleneksel peynir üretiminde fikir alışverişinde olmayı arzu ediyorum. Herkese merhabalar.

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 644
  • Cheeses: 26
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #48 on: July 30, 2012, 04:19:38 PM »
Merhaba ibrahim Bey,

Yazınıza geç yazıyorum kusura bakmayın. Türkçe bölümü çok yoğun değil ama gene de deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz.

Kolay Gelsin.

Offline Mavi Su

  • New Cheese
  • *
  • Location: turkey
  • Posts: 1
  • Cheeses: 0
  • Default personal text
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #49 on: March 17, 2013, 10:43:26 AM »
Merhaba Peynirciler ;) Merhaba Gürkan Bey;
İnternette peynir cenderesi ararken bu sayfayı buldum ve hemen üye oldum. Bu gün sizin kitabınızdan (Peynirle ilgili her yerde siz varsınız sanırım)  Gouda yapmaya çalıştım. Kitapta yazılanları elimden geldiğince uyguladım.
Tadı hafif tatlımsı ve belli belirsiz bir hardal aroması var. Kısaca sonuçtan umutluyum. Gelgelelim, baskı konusunda zorluklar yaşıyorum.15 KG.a kadar kavonozlar, taşlar vs. halledebiliyorum. Ne var ki, Gouda'da 40-50 KG. Baskılardan söz ediliyor. Ben de çareyi peynirimi mutfak masasının bir ayağının altına koymakta buldum. Öbür ayağın altına da kitaplar yerleştirdim.  ;) :( :-\ :-[ :'(
Bu konuda ne yapabilirim acaba? Bir önerisi olan var mı?
Herkese Selam...


Guests, join the CheeseForum.org community to remove this ad.


Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 644
  • Cheeses: 26
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #50 on: March 18, 2013, 09:15:33 PM »
Mavi Su hoşgeldiniz.

Cendere için en klasik yöntemlerden birini denemişsiniz  ;D .

Forumun sahibi John'da bir merdiven kullanıyordu.

İnternette bazı planlar mevcut. Dutch Cheese Press Plan diye aratırsanız, evde yapması kolay bir plan bulabilirsiniz. Kolay Gelsin.

Offline canakkaleli

  • New Cheese
  • *
  • Location: canakkale
  • Posts: 2
  • Cheeses: 0
  • Default personal text
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #51 on: December 03, 2013, 04:21:56 PM »
merhaba Gürkan bey.

 Değerli tecrübelerinizi burda paylaştığınız için çok teşekkürler .Birkaç sorum olacak;
* süt ile starter kültür nasıl yapılıyor.
* elinizde tutmuş olduğunuz sert peyniri yaparken tuz kullanımı nasıl olacak.
* peynir yaparken PH metrenin kullanımı nasıl olacak.
Herkezin imreneceği   :P bir tatta bir keçi peyniri yapmak için hangi kültürü kullanmalıyım , tarifinide paylaşırsanız benim gibi meraklı arkadaşlara faydası olacaktır.   Saygılar.

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 644
  • Cheeses: 26
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #52 on: December 03, 2013, 08:39:32 PM »
Sayın Çanakkaleli

Bloguma hiç baktınız mı? http://artizanpeynirci.blogspot.com adresinde biraz gezinin. Kısmen sorduğunuz her sorunun cevabı orada var.
Süt ile starter kültür yapmak için tipinde karar vermeniz gerekiyor. Mezofilik yada termofilik kültürlerden yapacağınız peynir türlerine bağlı olarak birini seçmeniz gerek.
Sert peynirler tarife göre rendelenip tuzlanır, kuru olarak dıştan tuzlanır yada salamurada bekletilir ve kurutulur.
pH metre asiditeyi ölçer, peynirin tarifine göre çeşitli aşamalarda ölçülür ve belli bir orantıda artması istenir.
Keçi sütü ile tarif için önce hangi tür peyniri yapacaksınız karar verin. Sonra her hangi bir tarifi keçi sütüne uyarlamak kolay.

kolay gelsin.

Offline canakkaleli

  • New Cheese
  • *
  • Location: canakkale
  • Posts: 2
  • Cheeses: 0
  • Default personal text
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #53 on: December 04, 2013, 11:42:12 AM »
 Gürkan bey teşekkür ederim sitenizin takipçisi olacağım.Sitenizde süt ile Mezofilik ve termofilik kültür yapımı diye bir konu işleseniz kültür bulmak için çabalayanlar için güzel bir kaynak olacağı kanısındayım.

 Keçi peynirine gelince burdaki http://www.organicgoatcheese.co.nz/html/plain.htm gibi altın madalyalı olmasa bile sade kaliteli bir peynir yapabilmek hayalim.  :)

Offline Gürkan Yeniçeri

  • The one who masters temperature and humidity can make any cheese.
  • Old Cheese
  • *****
  • Location: Canberra / Australia
  • Posts: 644
  • Cheeses: 26
  • It's not a hobby, it's an addiction, a good one.
    • Artizan Peynirci
Re: Merhaba Artizan Peynirciler
« Reply #54 on: December 04, 2013, 02:30:28 PM »
Sayin Çanakkaleli,

Blogların bir dezavantıjı yazılan yazıları bir daha okuyucuların bulamaması sanırım. Eski bir tarihde yazılmışsa bir daha kimsenin karşısına çıkmıyor. Blogun tepesindeki tag bulutunu bu yüzden koymuştum. Termofilik ve mezofilik konularına tıklarsanız tarfileri göreceksiniz. Aşağıda linklerini de veriyorum.

http://artizanpeynirci.blogspot.com/2011/09/mezofilik-kultur-yapm.html
http://artizanpeynirci.blogspot.com/2011/09/termofilik-kultur-yapm.html

Kolay gelsin.


Guests, join the CheeseForum.org community to remove this ad.