Dün gece işten geç çıkmama ve yorgun olmama rağmen, inekleri olan bir komşum 5lt. taze süt getirmiş, görünce dayanamadım ve hemen bir deneme daha yaptım. Tencere, kepçe, termometrenin probu, süzgeç vs. ne kadar malzeme varsa kaynatıp sterilize ettim. Sütü 75 C ye ısıtıp 33 e kadar soğuttum. 110gr. probiyotik yoğurt ekledim ve 30dk. bekledim. 2ml. maya ekledim ve iyice karıştırdım. 1 saat sonra umutsuzca açtım tencereyi, ben bu işi bırakayım sütler ziyan oluyo diye düşünürken, bir baktım bu sefer olmuş
süper sevindim. Gayet iyi pıhtılaşmış, katı, temiz yırtılıyor. Adete bir tencere dolusu puding gibi
1cm lik küpler halinde kesip 30 dk. daha bekledim. Tencerenin tamamını cendere bezine boşaltıp süzdüm. Geçen sefer 1 avuç teleme çıkmıştı, bu sefer çıkan teleme cendere bezine zor sığdı
Süzülmesi için astım ve yatmadan önce 4 litre suya alabildiğince (yaklaşık 250gr.) iyotsuz tuz ekleyip kaynattım. Sabah kalktığında telemeyi bezden çıkardım, bütün halde, mis gibi süt kokan ilk peynirimi orta boy küpler halinde kestim ve hava almayan derin saklama kaplarına doldurdum. Geceden hazırlayıp soğuttuğum salamura suyu ile doldurup 14 gün sonra yemek üzere kapaklarını kapattım. Süper mutluyum, eğer yerkende bu derece mutlu olursam, ne kadar peynir çeşidi varsa hepsini yaparım ben bu gazla
Yardımlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Blogunuz ve paylaştığınız bilgiler olmasa, deneme yanılma yaparak veya internetteki yarım yamalak-uyduruk bilgilerle, çoook süt ziyan ederdim ben